InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
State of Dogs
Archief
State of Dogs
IDFA 2021

State of Dogs

Nohoi oron
Peter Brosens, Turmunkh Dorjkhand
België, Mongolië, Nederland, Denemarken, Finland
1998
88 min
n.v.t.
Festival history

Eind jaren negentig wonen er in Ulaanbaatar zo veel zwerfhonden dat de dieren van overheidswege bij bosjes worden doodgeschoten. Ook viervoeter Baasar sneuvelt, precies op de dag dat een grote zonsverduistering een mystieke schaduw over Mongolië werpt. Zo begint State of Dogs, een wonderlijk, poëtisch reisverhaal met bovennatuurlijke elementen.

Het lichaam van Baasar mag dan levenloos op de koude steppe liggen, zijn ziel is nu juist vrij om overal heen te gaan. Voordat hij terugkeert als mens, zo vertelt een voice-over, trekt het dier langs de plekken waar hij vroeger leefde. Kijkers reizen zo in verschillende jaargetijden mee met een herdersfamilie, om later weer in de rook van een vervuilde stad te belanden.

Kalm trekt intussen de Mongoolse folklore voorbij, waarbij ook een hoogzwangere vrouw en de legende van een zonverslindende draak een rol spelen. Muziek, mythes, sociaal commentaar en filosofische bespiegelingen: alles komt samen in het betoverende State of Dogs. De film won in 1998 prijzen op verschillende festivals, waaronder de Grand Prix van het Zwitserse documentairefestival Visions du Réel.

Credits
Regisseur
Narration
  Maria von Heland
  Maria von Heland
Narrator
  Banzar Damchaa
  Banzar Damchaa
Geluid
Sound Design
  Charo Calvo
  Charo Calvo
Co-productie
Involved TV Channel
  ZDF/ARTE,
  RTBF,
  ORF,
  Humanistische Omroep,
  DR TV,
  Canvas
  ZDF/ARTE,
  RTBF,
  ORF,
  Humanistische Omroep,
  DR TV,
  Canvas
Screening copy
  Bo Films
  Bo Films
World Sales
  Deckert Distribution GmbH
  Deckert Distribution GmbH