InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Saudade
Over IDFA
Archief
Saudade
IDFA 2019

Saudade

Denize Galiao
Duitsland
2019
31 min
Wereldpremière
Festival history
IDFA Award for Best Student Documentary

“Saudade,” verzucht de vader van filmmaker Denize Galiao als ze weer heimwee heeft, “vergeet het en ga door.” Volgens een oude Braziliaanse legende hebben de Afrikaanse goden het saudade-gevoel gecreëerd om de mensen eraan te herinneren waar ze vandaan komen en wie ze zijn. De afro-Braziliaanse lijdt eronder. Twintig jaar geleden emigreerde ze naar Duitsland, waar ze haar droom waarmaakte: filmmaker worden. Maar de papaya’s smaken er nooit zo goed als in Brazilië.

Haar ouders wonen in de miljoenenstad Porto Alegre, maar via Skype is het land van herkomst nooit ver weg. Zeker nu Denize’s ouders hulpbehoevend zijn geworden, komt het gevoel van ontheemding in alle hevigheid om de hoek kijken. “Je bent lichamelijk aanwezig, maar met je gedachten ergens anders.” Deze korte film verkent en definieert het gevoel op verschillende manieren, positief en negatief.

Saudade is een gelaagde film over emigratie en identiteit, en hoe cultuur je wereldbeeld vormt. Zal terugkeer naar Brazilië haar van dit gevoel verlossen? 

Credits
Regisseur
Production
  Michael Kalb namens University of Television and Film Munich
  Michael Kalb namens University of Television and Film Munich
Cinematography
  Dino Osmanovic namens ASBH
  Dino Osmanovic namens ASBH
Editing
  Valeria Valenzuela
  Valeria Valenzuela
Sound Design
  Andreas Goldbrunner
  Andreas Goldbrunner
Screening copy
  Michael Kalb
  Michael Kalb

Video's

Images

0
1