InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Housewitz
Archief
Housewitz
IDFA 2021

Housewitz

Thuiswitz
Oeke Hoogendijk
Nederland
2021
71 min
Wereldpremière
Festival history

De moeder van filmmaker Oeke Hoogendijk is al tientallen jaren haar huis niet meer uit geweest. Lous heeft een terugkerende nachtmerrie waarin ze niet meer weet hoe ze thuis moet komen, net als de dag waarop ze als Joods meisje werd gedeporteerd.

Wat op het eerste gezicht heel gewone beelden lijken – een oudere vrouw in een woonkamer die televisie kijkt met haar kat – verandert geleidelijk in een uiterst beklemmend portret van een scherpzinnige vrouw die dagelijks moet leven met huisgenoot Holocaust. Zelfs de kerstboom, waar ze als een kind zo blij mee is, roept nog steeds de herinnering op aan Westerbork.

Via hun tragikomische telefoongesprekken en een webcamera in de woonkamer, weet Oeke ongelooflijk dicht bij haar moeder te komen. Met al haar eerlijkheid over het verdriet én haar scherpe gevoel voor humor opent ze zich volledig voor ons. Die knappe balans weet de filmmaker te bewaren dankzij de delicate montage, waarin kampherinneringen van haar moeder worden afgewisseld met de vreugde van een reisprogramma op de tv en de kalmerende werking van housemuziek.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

Credits
Regisseur
Executive producer
Involved TV Channel
  EO
  EO
Screening copy
  Discours Film
  Discours Film
Nederlandse distributie
  Mokum Filmdistributie
  Mokum Filmdistributie

Video's