InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Vier Europadag met een gratis online documentairefilm!
Nieuws
Vier Europadag met een gratis online documentairefilm!

Vier Europadag met een gratis online documentairefilm!

Algemeen
donderdag 8 mei
Door Staff

Een samenwerking met European Cultural Foundation.

Europe Day, dat elk jaar op 9 mei wordt gevierd, staat in het teken van vrede en eenheid in Europa. Op deze dag wordt de historische 'Schuman-verklaring' herdacht, waarin zijn visie op een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa werd geformuleerd. Dit idee heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van de Europese Unie zoals we die vandaag de dag kennen. Net als voorgaande jaren neemt IDFA deel aan Europe Day in samenwerking met de European Cultural Foundation door een film te tonen die (een aspect van) het leven in Europa belicht. 

Dit jaar, ter gelegenheid van #EuropeDay25, hebben we Bella Ciao geselecteerd. Deze is te bekijken van 9 tot en met 11 mei. Voor de film geldt een geografische beperking: alleen binnen Europa kan hij bekeken worden. 

Bella Ciao

27662810 2e4d 4f88 8ab3 081c89ca79f4 1

Italië - 2022 - Giulia Giapponesi - 92 min.

‘Bella ciao’ wordt al decennialang wereldwijd gezongen op plekken waar mensen vechten tegen onrecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou dit het lijflied zijn geweest van de Italiaanse partizanen die streden tegen het fascisme, maar daarover bestaat discussie. Ook over de oorsprong van dit lied is er onduidelijkheid. Was het een volkslied dat werd gezongen op de Italiaanse rijstvelden, waar de werkers werden uitgebuit door hun baas? Verschillende sprekers passeren de revue, hun verhalen worden geïllustreerd met rijk archiefmateriaal.

Belangrijker dan zijn ontstaansgeschiedenis is uiteindelijk wat het lied betekent voor de mensen die het zingen. Een Koerdische vertelt over het magische moment waarop zij het als kind hoorde, gezongen in de verboden Koerdische taal tijdens een demonstratie. Via het lied knoopt de film de vrijheidsstrijd van verschillende generaties in verschillende landen aan elkaar. De focus ligt op Italië, Turkije en Irak, landen waar de democratie in meer of mindere mate onder vuur ligt.