IDFA viert het werk van filmmakers Wang Bing en Peter Greenaway
De gerenommeerde en gevierde filmmaker Wang Bing is dit jaar eregast van de 36ste editie van IDFA. Ook eert IDFA de veelzijdige filmmaker en kunstenaar Peter Greenaway met de Lifetime Achievement Award en een uitgekiend retrospectief.
De gerenommeerde en gevierde filmmaker Wang Bing is dit jaar eregast van IDFA, dat van 8 tot en met 19 november in Amsterdam zijn 36ste editie beleeft. Ook eert IDFA de veelzijdige filmmaker en kunstenaar Peter Greenaway met de Lifetime Achievement Award, een uitgekiend retrospectief en een uitgebreide Talk. En met drie focusprogramma’s geeft IDFA tijdens het komende festival verdieping aan thema’s als werkelijkheid vs. realisme, de invloed van honderd jaar 16mm film op de documentairekunst en de universele verbondenheid van cinema.
Eregast Wang Bing
IDFA is zeer verheugd om dit jaar als eregast van het festival de toonaangevende filmmaker Wang Bing te mogen presenteren. IDFA laat via een selectie van zijn werk de vernieuwende kracht van hem zien. Met zijn meesterwerk Tie Xi Qu: West of the Tracks (2002) luidde hij een nieuw tijdperk van de Chinese documentaire in, die de kijker op organische wijze een beeld van het hedendaagse China geeft zonder een exotische blik. Ook vertoont IDFA Wang Bings Man in Black en Youth (Spring), twee films die eerder dit jaar in Cannes in première gingen en zijn visie en vernieuwingskracht laten zien. Andere films die worden vertoond, zijn Alone (2012), ’Til Madness Do Us Part (2013) en Mrs. Fang (2017). Met dit retrospectief wil IDFA het publiek de kans geven zijn unieke visie op cinema voor het eerst of juist opnieuw te ontdekken en te ervaren.
Wang Bing zal als eregast ook aanwezig zijn voor een uitgebreide Master Talk. Ook neemt hij alle festivalbezoekers mee op een reis langs tien door hem uitgezochte recente films van onafhankelijke Chinese makers die ons nieuwe sociale, politieke en historische inzichten geven en een unieke filmtaal laten zien. Een aantal van deze films krijgt door Wang Bings Top 10 voor het eerst een internationaal podium.
De titels van deze Top 10 maakt IDFA binnenkort bekend.
Peter Greenaway retrospectief
De gerenommeerde Britse filmmaker en kunstenaar Peter Greenaway krijgt dit jaar op IDFA een bijzonder eerbetoon, met onder meer een programma waarin een aantal hoogtepunten uit zijn rijkgeschakeerde oeuvre te zien zal zijn. Greenaway heeft al decennia een unieke plek in de wereld van cinema en is op zijn 81ste nog altijd een rebel door consequent te blijven kiezen voor een eigen stijl en filmtaal. “Elk medium moet zichzelf vernieuwen, anders zouden we nog steeds naar grotschilderingen kijken. Mijn verlangen om verhalen te vertellen is sterk maar ingewikkeld, omdat ik op zoek ben naar cinema die niet verhalend is" zei Greenaway in 2007. Hiermee is hij een dissident ten opzichte van de dominante vorm. De selectie van zes films die IDFA maakte uit Greenaway enorme filmografie focust vooral op zijn genre-overstijgende benadering, met speelfilms die met een documentaire blik zijn gemaakt en documentaires met een duidelijk fictie perspectief.
Meer details over het Peter Greenaway programma volgen later.
Focusprogramma's
Dit jaar geeft IDFA met drie focusprogramma’s context en verdieping aan drie tot de verbeelding sprekende thema’s. Als eerst presenteren we een eerbetoon aan de 16mm film, waarvan dit jaar het honderdjarig bestaan wordt gevierd. Dit filmformaat zorgde al meteen vanaf de introductie voor een revolutie in de cinema. Niet alleen werd het filmen hierdoor een stuk goedkoper en mobieler door de meer betaalbare en handzame apparatuur, ook betekende deze fysieke vrijheid voor veel makers een artistieke bevrijding. In het focusprogramma zijn documentaires opgenomen waarin de ontwikkeling van de documentaire centraal staat. Ze tonen hoe makers met dit nieuwe formaat elk op een eigen manier nieuwe werelden en horizonten op verschillende manieren verkennen en verbeelden.
Fabrications, het tweede focusprogramma, onderzoekt het beeld van waarheid dat vaak wordt geassocieerd met documentaires. Aan de hand van een selectie films stellen we de vraag wat het verschil is tussen werkelijkheid en realisme en hoe films daar via een bewuste mix van fictie en documentaire antwoorden op proberen te vinden.
Het derde focusprogramma laat zien hoe film- en documentairemakers elkaar wereldwijd inspireren. IDFA nodigt speciaal hiervoor verschillende makers uit om als een ‘ketting van inspiratie’ uit te leggen wat hen in een andere maker heeft geïnspireerd en hoe dat in hun werk zichtbaar is geworden. Deze vraag wordt vervolgens ook gesteld aan de makers die tot inspiratie hebben gediend. Zo ontstaat een organisch programma dat een inkijkje geeft in de wederzijdse creatieve beïnvloeding van makers.
De titels en verdere invulling van de drie focusprogramma’s maakt IDFA binnenkort bekend.