InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
IDFA films geselecteerd voor European Film Awards 2023
Organisatie
Nieuws
IDFA films geselecteerd voor European Film Awards 2023

IDFA films geselecteerd voor European Film Awards 2023

Algemeen
5 september 2023
Door Staff

Voor de documentaire-categorie van de European Film Awards 2023 zijn drie films geselecteerd die vorig jaar op IDFA in wereldpremière gingen. Het gaat om Light Falls Vertical van Efthymia Zymvragaki, Paradise van Alexander Abaturov en Apolonia, Apolonia van Lea Glob. Twee van deze documentaires werden op IDFA 2022 ook bekroond met een IDFA Award. Zo won Apolonia, Apolonia de prijs voor beste film in de International Competition en kreeg Paradise de prijs voor beste cinematografie.

Naast deze drie IDFA films is ook de documentaire Motherland van Hanna Badziaka, Alexander Mihalkovich geselecteerd voor de  European Film Awards 2023. Deze film, die in november te zien zijn op IDFA 2023, draait op 19 september als festivalvoorvertoning in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam in aanwezigheid van de makers. Kaarten voor de IDFA Special zijn hier te koop.

Motherland kwam mede tot stand met financiële steun van het IDFA Bertha Fonds (IBF) dat baanbrekende documentaireprojecten uit Afrika, Azië, Oost-Europa, Latijns-Amerika, de Caraïben en Oceanië steunt en stimuleert.

De European Film Awards zijn de belangrijkste Europese filmprijzen en worden wel gezien als de tegenhanger van de Amerikaanse Oscars. Op 9 december wordt tijdens de uitreiking ervan in Berlijn bekendgemaakt welke film de prijs van beste Europese documentaire van 2023 heeft gewonnen.