InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Login
IDFA Special: Motherland op 19 september in Tuschinski
Organisatie
Nieuws
IDFA Special: Motherland op 19 september in Tuschinski

IDFA Special: Motherland op 19 september in Tuschinski

Algemeen
22 augustus 2023
Door Staff

Op dinsdagavond 19 september vertoont IDFA de Zweeds-Oekraïens-Noorse documentaire Motherland, van filmmakers Hanna Badziaka en Alexander Mihalkovich. De film, die tijdens de 36ste editie - van IDFA van 8 tot en met 19 november in Amsterdam - te zien zal zijn, zal die avond in aanwezigheid van de makers zijn Nederlandse première beleven.

Motherland kon worden gemaakt met financiële steun van het IDFA Bertha Fonds (IBF) dat baanbrekende documentaireprojecten uit Afrika, Azië, Oost-Europa, Latijns-Amerika, de Caraïben en Oceanië steunt en stimuleert.

De film won na de wereldpremière op het toonaangevende Deense documentairefestival CPH:DOX meteen de DOX:AWARD. Ook op andere festivals werd Motherland diverse malen bekroond, onder meer door de internationale filmpers.

Over de film

Jonge jongens in Belarus kijken met angst en beven uit naar hun dienstplicht. Ze weten wat hen in het leger te wachten staat: afgebeuld, getreiterd en mishandeld worden door de oudere soldaten. In Motherland wordt duidelijk hoe die cultuur van bruut geweld wordt ingezet om een hele bevolking onder de duim te houden, en hoe dit de jonge generatie van elk perspectief berooft.

Svetlana’s zoon kan zijn ervaringen als dienstplichtige niet meer navertellen. Zelfdoding, luidt de officiële doodsoorzaak, maar de verwondingen op het lichaam doen anders vermoeden. Samen met andere moeders van omgekomen dienstplichtigen strijdt Svetlana om de waarheid boven tafel te krijgen.

Het is onderdeel van een benauwende werkelijkheid, waar Nikita en zijn vrienden tijdens clandestiene raves aan proberen te ontsnappen. Maar het feest kan elk moment over zijn. Net als Nikita in dienst moet, breken demonstraties uit tegen de vervalste herverkiezing van Aleksandr Loekasjenko. Hij wordt ingezet om de protesten neer te slaan. Plotseling is hij onderdeel van een repressief systeem dat maar één doel heeft: de hoop op verandering met geweld de kop indrukken.

Tickets & Tijden
19 september
IDFA Special: Motherland
20:00–22:00
Koninklijk Theater Tuschinski

Programma

19:45-20:00 uur Inloop en zaal open

20:00-20:10 uur Welkom en introductie

20:10-21:40 uur Film: Motherland

21:40-22:00 uur Nagesprek met de filmmakers Hanna Badziaka & Alexander Mihalkovich

Praktische info

  • Datum: dinsdag 19 september
  • Tijd: 20.00-22.00 uur
  • Plaats: Koninklijk Theater Tuschinski
    Reguliersbreestraat 26-34, 1017 CN Amsterdam
  • De film is Russisch gesproken en Engels ondertiteld. De Q&A wordt in het Engels gehouden.
  • Tickets: €11,50 regulier / € 8,50 Vrienden van IDFA
  • Bereikbaarheid: Google Maps
  • Toegankelijkheid: zie de website van Pathé