InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Netwerk Filmeducatie en IDFA: een krachtige samenwerking
Nieuws
Netwerk Filmeducatie en IDFA: een krachtige samenwerking

Netwerk Filmeducatie en IDFA: een krachtige samenwerking

Algemeen
maandag 19 juni
Door Nico van den Berg

Netwerk Filmeducatie bestaat uit meer dan 400 onderwijs- en filmprofessionals en vele festivals, filmtheaters en filminstellingen. Gezamenlijk zorgen ze ervoor dat film stevig in het onderwijs verankerd wordt. IDFA speelt daarbinnen een belangrijke rol als toonaangevende plek voor documentairefilms en de bijbehorende educatieprogramma’s.

De kracht van het Netwerk is de samenwerking tussen belangrijke filminstituten als IDFA, Eye, IFFR, NFF, en Cinekid om zo films en kennis te bundelen krachten en beschikbaar te stellen aan docenten en filmtheaters. We spreken hierover Yori Thijssen en Vincent Hodde, beide werkzaam bij Netwerk Filmeducatie.

Yori Thijssen is coördinator filmvertoners en -makers binnen Netwerk Filmeducatie, dat zich inzet om leerlingen door heel Nederland met filmlessen, speciale vertoningen en workshops filmtaal bij te brengen met als motto: voor wie film spreekt, gaat de wereld open. “Onze rol is om zo’n beetje iedereen die zich bezighoudt met filmeducatie met elkaar te verbinden, waarbij ik me vooral richt op de industry kant. Zo heb ik contact met festivals en filmtheaters, maar ook met makers en producenten,” vertelt Yori.

Een belangrijk onderdeel hiervan is de Korte Film Poule met bijbehorende educatieprogramma’s. Yori: “Korte films zijn ideaal om als onderdeel van de lesstof te gebruiken. Met de diverse compilatieprogramma’s kun je meer de diepte ingaan.”

Een nieuw onderdeel van deze poule zijn negen educatieprogramma's bestaande uit compilatie- en combinatieprogramma's van korte films uit de collecties van IDFA, IFFR, NFF, Eye en Cinekid. Voor elke onderwijslaag is er een film en moderatieprogramma, zodat het hele primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo bediend kan worden. En (educatie)medewerkers van aangesloten filmtheaters kunnen op deze manier zelfstandig educatieve schoolvoorstellingen aanbieden. Zo zijn er in 2022 meer dan 60 educatievoorstellingen geboekt en ruim 3750 leerlingen en studenten bereik vanuit de Korte Film Poule.

Documentaires maken een belangrijk onderdeel uit binnen het Netwerk Filmeducatie, en zeker ook in de Korte Film Poule. “Zo’n 25 procent van de korte films bestaat uit documentaires,” vertelt Yori. “Documentaires zijn bij uitstek geschikt, omdat ze gaan over iets uit de werkelijkheid en inzicht geven in belangrijke thema’s als identiteit en burgerschap. En met op maat gemaakte kijkopdrachten sluiten deze films ook goed aan bij de belevingswereld van de scholieren en studenten.”

Voor Yori hebben documentaires een unieke meerwaarde, zo vertelt hij enthousiast. “Ik vind het een mooie filmvorm door het specifieke perspectief van de maker op de werkelijkheid. Een docu over vluchtelingen van een West-Europese maker zal er bijvoorbeeld heel anders uitzien dan die van een Syrische maker.”

Naar aanleiding van het succes van de Korte Film Poule en de behoefte aan meer educatieprogramma’s evalueert Yori samen met zijn team regelmatig het aanbod vanuit het Netwerk. “We werken daarbij samen met experts en onderwijsprofessionals om programma’s die het beste bij de doelgroep aansluiten te verbeteren of nieuw toe te voegen. Ook kennis vanuit bijvoorbeeld IDFA is daarbij zeer waardevol.”

Vincent Hodde is redacteur bij het Netwerk Filmeducatie. Voor hem is de diversiteit binnen het Netwerk heel belangrijk. “Het mooie is dat iedereen in het Netwerk Filmeducatie een eigen focus en kracht heeft, met IDFA als belangrijke drager van documentaires.”

Het kunnen reflecteren op het medium film is een belangrijk onderdeel van de lesprogramma’s. Vincent denkt daarbij bijvoorbeeld aan de documentaire Champ. “Deze film over het veertienjarige kickboxtalent Esma zit in het Feit of fictie programma waar Eye en IDFA het grensgebied tussen feit en fictie onderzoeken.

Een ander mooi voorbeeld is volgens Vincent de documentaire Beppie, een klassieker uit 1965 van Johan van der Keuken, een van de grote namen uit de Nederlandse documentairegeschiedenis. “Beppie is een leuke, korte tijdscapsule van het Amsterdam van bijna 60 jaar geleden. De film is ook goed gemaakt, het voelt niet gedateerd, en is ook voor kinderen van nu interessant om te kijken. Het is een integer portret van Johan’s buurmeisje en de docu komt ook dicht bij haar belevingswereld,” zegt Vincent. “Terecht dat deze ook onderdeel is van Docschool Online, IDFA's educatieve filmcollectie Docschool Online, waar meer dan 100 films gratis online beschikbaar zijn voor het onderwijs,.”

Bij het selecteren van nieuwe documentaires voor de database doet de redactie van het Netwerk Filmeducatie eigen research. “Als team gaan we ook zelf vaak naar festivals, waaronder IDFA en Movies that Matter. En we schuiven regelmatig aan bij workshops en schoolvoorstellingen om te zien hoe er op films en het lesmateriaal wordt gereageerd.” legt Vincent uit. Daarnaast wordt er ook goed gekeken naar de filmselecties van IDFA. En IDFA is om meer redenen belangrijk voor het Netwerk, zo vertelt Vincent. “IDFA levert algemeen lesmateriaal dat voor veel films en pakketten kan worden ingezet.”

Daarnaast wordt de nieuwe filmzaal van IDFA in het Amsterdamse Vondelpark vanaf september ook een locatie voor de Korte Film Poule vertoningen. Zo wordt de band tussen Filmeducatie en IDFA alleen maar steviger.