InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
ICFR protesteert tegen de zware veroordeling van filmmaker Mohammad Rasoulof
Nieuws
ICFR protesteert tegen de zware veroordeling van filmmaker Mohammad Rasoulof

ICFR protesteert tegen de zware veroordeling van filmmaker Mohammad Rasoulof

Algemeen
dinsdag 14 mei
Door Staff

Vlak voor de première van zijn nieuwste film The Seed of the Sacred Fig op het Cannes Film Festival van deze maand, werd de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, naast lichamelijke en materiële straffen. ICFR veroordeelt krachtig deze onrechtvaardige stap en maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van Rasoulof en zijn filmteam, dat ook wordt onderzocht en vervolgd door de autoriteiten.

Dit markeert een ernstige escalatie in de langdurige vervolging van Rasoulof door de Iraanse autoriteiten. Ondanks dat hij zijn land heeft weten te ontvluchten, is hij gedwongen tot ballingschap. "Met een bezwaard hart koos ik voor ballingschap," schreef Rasoulof in een recente verklaring. ICFR is opgelucht dat hij veiligheid heeft gevonden, maar diep verontrust door deze gedwongen ballingschap van een filmmaker van zijn kaliber.

Rasoulof's strijd met de Iraanse autoriteiten begon in 2010 met een gevangenisstraf voor het filmen zonder vergunning. Na zijn vrijlating in 2021 werd hij opnieuw gearresteerd voor het uiten van kritiek op het gebruik van wapens tijdens protesten, wat leidde tot zijn recente veroordeling.

ICFR veroordeelt krachtig deze onrechtvaardige veroordeling en staat solidair met Rasoulof en alle filmmakers die censuur weerstaan. We dringen er bij de Iraanse autoriteiten op aan om alle aanklachten tegen Rasoulof onmiddellijk te laten vallen en roepen film- en culturele instellingen wereldwijd op hetzelfde te doen.

International Coalition for Filmmakers at Risk