InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Sidik and the Panther
Archief
Sidik and the Panther
IDFA 2019

Sidik and the Panther

Sidik en de panter
Reber Dosky
Nederland
2019
83 min
Wereldpremière
Festival history
IDFA Award for Best Dutch Documentary

In het ruige berglandschap van Koerdisch Noord-Irak woont de Perzische panter. Tenminste, daar is Sidik van overtuigd. Uitgerust met verrekijker en wandelstok trekt hij als een pelgrim door de heuvels en speurt hij naar eventuele bewijzen voor de aanwezigheid van deze luipaardachtige. Al vijfentwintig jaar lang. Mocht de panter hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hij hoopt dat daarmee ook een eind komt aan de bombardementen en moorden die de streek teisteren.

In voice-over vertelt Sidik over de vijandige invasies in zijn woongebied en hoe hij als kind zijn geboortedorp moest ontvluchten. Onderweg ontmoet hij stropers, jagers en wandelaars met wie hij herinneringen ophaalt. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa zou vertrekken, laat een interessant meningsverschil zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik.

Via schitterende sfeerbeelden van de wildernis spat de liefde voor deze streek van het scherm. Een mooie en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en vreedzame vaderlandsliefde.

Credits
Regisseur
Cinematography
  Roy van Egmond
  Roy van Egmond
Sound Design
  Tom Jansen
  Tom Jansen
Music
  Dennis Hazenoot
  Dennis Hazenoot
Involved TV Channel
  Human
  Human
Screening copy
  Dieptescherpte BV
  Dieptescherpte BV
World Sales
  Journeyman Pictures
  Journeyman Pictures
Distribution for the Netherlands
  Mokum Filmdistributie
  Mokum Filmdistributie

Video's

Images

0
1
2
3
4
5