Free Solo

  • Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin
  • Verenigde Staten
  • 2018
  • 101 min
  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

  De meest onbevreesden onder de bergbeklimmers doen aan free solo, ook wel 'vrij klimmen' genoemd: klimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje letterlijk fataal kan zijn. Het is dé specialiteit van de Amerikaan Alex Honnold.

  De film volgt hem tijdens zijn voorbereiding op de beklimming van El Capitan, de legendarische, 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park. Sowieso al moeilijk om te bedwingen, laat staan zonder zekering. Er is een maximale focus voor nodig, wat de reden is waarom Honnolds eerste poging mislukt: hij heeft het gevoel dat er te veel mensen op hem letten, onder wie de filmcrew.

  Honnold vertelt over zijn beweegredenen om free solo te beoefenen, zijn angsten, zijn familie en zijn nog prille relatie met medeklimmer Sanni McCandless. Bij zijn volgende poging doen de filmmakers hun uiterste best om hem zo min mogelijk te storen. Het wordt een pure thriller, een verslag van een ongelooflijk knap, waanzinnig waagstuk.

  Credits

  • 101 min
  • kleur
  • DCP
  Regisseur
  Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin
  Production
  Elizabeth Chai Vasarhelyi / Little Monster Films, Jimmy Chin namens Itinerant Media, Evan Hayes namens Parkes+MacDonald/Image Nation , Shannon Dill namens National Geographic Documentary Films
  Executive producer
  Walter Parkes, Laurie MacDonald, Tim Pastore, Matt Renner
  Cinematography
  Jimmy Chin, Clair Popkin, Mikey Schaefer
  Editing
  Bob Eisenhardt
  Created with Sketch. Alle credits weergeven

  IDFA historie

  Deel deze film

  Artboard Copy 2 Created with Sketch. Delen

  IDFA historie