InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Cow
Over IDFA
Archief
Cow
IDFA 2021

Cow

Andrea Arnold
Verenigd Koninkrijk
2021
94 min
Ned. Première
Festival history

Ze is nog maar net bevallen, de koe Luma. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles.

Net als Victor Kossakovsky’s varkensdocumentaire Gunda (2020) maakt Cow statements zonder statements te maken. Andrea Arnold, als fictieregisseur bekend van o.a. American Honey (2016), registreert eenvoudigweg in haar eerste documentaire. Ze toont het leven van de melkkoe, dat een aaneenschakeling is van inseminatie, baren, gemolken worden, enzovoorts. De camera zit haar zo dicht op de koeienhuid dat Luma de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt.

Het resultaat is intens ontroerend. De individuele mens is hier niet de slechterik maar het systeem. Arnold onderstreept dat wat hier als een object door een afstompende routine wordt gejaagd een levend wezen is. Een wezen dat haar pasgeboren kalveren liefdevol schoonlikt. Dat geliefkoosd wordt door een stier. Dat in een weiland kan genieten van de zonsondergang. En dat je via de camera aankijkt en contact maakt. Haar ogen zijn onvergetelijk. 

Credits
Regisseur
Executive producer
  Rose Garnett namens BBC,
  Maxyne Franklin,
  Sandra Whipham
Cinematografie
  Magda Kowalczyk
  Magda Kowalczyk
Sound Design
  Raphaël Sohier,
  Carolina Santana
  Raphaël Sohier,
  Carolina Santana
Geluid
  Nikky French
  Nikky French
World Sales
  mk2 Films
  mk2 Films
Screening copy
  Cherry Pickers
  Cherry Pickers
Nederlandse distributie
  Cherry Pickers
  Cherry Pickers

Images

0
1
2