InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Their Algeria
Archief
Their Algeria
IDFA 2020

Their Algeria

Leur Algérie
Lina Soualem
Frankrijk, Zwitserland, Qatar, Algerije
2020
73 min
Ned. Première
Festival history

Na 62 jaar huwelijk besluiten de Frans-Algerijnse Aïcha en Mabrouk uit elkaar te gaan. Het oude familiehuis wordt verruild voor twee naast elkaar gelegen appartementen – want natuurlijk brengt Aïcha haar ex-man elke dag eten. Ze wil haar laatste jaren zelf inrichten, verklaart ze aan haar keukentafel in de spaarzame momenten dat ze niet verlegen schaterlacht. Kleindochter Lina is verbijsterd over de scheiding en zoekt met deze film naar antwoorden.

Gelukkig weet haar eigen vader – de bekende Franse acteur Zinedine Soualem – meer over het leven van Mabrouk, die eind jaren vijftig als tiener naar het stadje Thiers in de Auvergne kwam om te werken in de messenfabriek. Aïcha volgde haar echtgenoot, aan wie ze als vijftienjarige was uitgehuwelijkt. Het doel was terug te keren naar Algerije, maar “niemand zei dat we weg moesten”, aldus opa.

Dit intieme familieverhaal werpt een persoonlijk licht op de impact van de Franse kolonisatie, maar ook op de gevolgen van immigratie en ontheemding, de trots van Algerijn-zijn, het missen van familie en van het geboortedorp – dat ze eigenlijk nauwelijks kennen.

Credits
Regisseur
Production
  Marie Balducchi namens AGAT Films & Cie
  Marie Balducchi namens AGAT Films & Cie
Co-production
  Making of Films,
  Akka Films,
  Doha Film Institute
  Making of Films,
  Akka Films,
  Doha Film Institute
Sound Design
  Julie Tribout,
  Rémi Durel
  Julie Tribout,
  Rémi Durel
World Sales
  Lightdox
  Lightdox
Screening copy
  Lightdox
  Lightdox

Video's

Images

0
1