InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Coconut Head Generation
Het Documentaire Paviljoen
Agenda
Coconut Head Generation

Coconut Head Generation

Alain Kassanda
Frankrijk, Nigeria
2023
89 min
Tickets & Tijden
Synopsis

Ze worden door oudere generaties soms geringschattend ‘hersenloze jeugd’ genoemd, maar de studenten aan de universiteit van Ibadan, de oudste in Nigeria, zijn allesbehalve dat. Ze bezoeken gezamenlijk een filmclub op hun campus, waarna er uitgebreid gediscussieerd wordt over thema’s als feminisme, migratie, mensenrechten, kolonialisme en politiek. Dat resulteert in hoogoplopende discussies, maar het blijft altijd inhoudelijk.

Er is ook nogal wat aan de hand in Nigeria en de omringende landen. Er heerst werkloosheid, corruptie, de vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd en het studentenleven is om meerdere redenen zwaar. Alain Kassanda filmt de gepassioneerde groepsgesprekken observerend en versnijdt deze met sfeerimpressies van het campusleven vol reuring.

In de twee jaar waarin Kassanda telkens terugkeert, tussen 2019 en 2021, staan deze studenten met generatiegenoten op de barricaden tegen politiegeweld, waar in oktober 2020 zelfs doden bij vallen. De film, die de (gedeelde) hoofdprijs won op filmfestival Cinéma du Réel, schetst een dynamisch portret van een intelligente, kritisch denkende generatie Nigerianen die verandering eist.

Lees verder
Tickets & Tijden
16 juni
19.30–21.01
Het Documentaire Paviljoen: De Spiegel
Subtitled in English

Stills

0
0
1
2
0
1
2