InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Notes on Displacement
Het Documentaire Paviljoen
Agenda
Notes on Displacement

Notes on Displacement

Khaled Jarrar
Palestina, Duitsland, Qatar
2022
74 min
Synopsis

Van afgeladen boten tot gigantische tentenkampen: nieuwsbeelden zitten er vol mee. Maar wat zien we nou eigenlijk écht van de ervaringen van een vluchteling? Notes on Displacement duikt er middenin, door een familie te volgen op een slopende tocht richting Duitsland. Hun angst, desoriëntatie en saamhorigheid zijn voelbaar.

De Palestijnse Nadira is sinds haar twaalfde vluchteling en moet nu als bejaarde vrouw ook Damascus verlaten. Zij en haar dochter Mona waren hun leven daar niet meer zeker. Maar een veilig bestaan elders is nog steeds ver weg. Tijdens de overtocht naar Lesbos komen er al ontluisterende video’s en spraakberichten binnen bij filmmaker Khaled Jarrar. Vanaf het Griekse eiland voegt hij zich bij de groep, op een lange route richting een beter leven.

Jarrar heeft persoonlijke redenen om deze ervaring te ondergaan en met zijn eigen beelden de afstand op te heffen die in de Westerse berichtgeving overheerst. Hij wurmt zich door mensenmenigtes, raakt met zijn groep ’s nachts de weg kwijt, ziet hoe gevaarlijk taalbarrières kunnen zijn en loopt rond in mensonterende kampen. Daarmee worden hijzelf en de kijker als het ware onderdeel van deze familie.

Lees verder

Stills

0
0
0