InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Gunda
Over IDFA
Archief
Gunda
IDFA 2020

Gunda

Victor Kossakovsky
Noorwegen, Verenigde Staten
2020
93 min
Ned. Première
Festival history

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen.

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, waar zeug Gunda en haar pasgeboren kroost invoelend zijn gefilmd op ooghoogte: de opstelling van speciale 360 gradencamera’s in de schuur van de varkens levert intieme en prachtig natuurlijke beelden op.

Langzaam maar zeker groeien de biggetjes op – totdat in de laatste tien minuten het sprookje wreed wordt verstoord door de onverbiddelijke werkelijkheid. De aanstekelijke beelden in dit minimalistisch en meditatief monument voor het imposante varken en haar biggen vormen een betoog dat geheel voor zichzelf spreekt.

Credits
Regisseur
Productie
  Anita Rehoff Larsen namens Sant & Usant
  Anita Rehoff Larsen namens Sant & Usant
Co-productie
  Louverture Films, LLC
  Louverture Films, LLC
Executive producer
Screening copy
  Periscoop Film
  Periscoop Film
World Sales
  Cinephil
  Cinephil
Nederlandse distributie
  Periscoop Film
  Periscoop Film

Video's

Images

0
1
2
3
4