InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Polaris
Over IDFA
Archief
Polaris
IDFA 2022

Polaris

Ainara Vera
Frankrijk, Groenland
2022
78 min
Ned. Première
Festival history

Terwijl Hayat als kapitein haar zeilboot navigeert tussen de ijsschotsen van de Noordelijke IJszee, zet haar jongere zus Leila in Frankrijk een dochtertje op de wereld. Met veel gevoel voor sfeer en metafoor schetst deze documentaire de levens van twee zussen, die in dit nieuwe leven een kans zien om de cyclus van hun familiegeschiedenis te doorbreken.

De relatie tussen de twee zussen, die in veel opzichten elkaars tegenpolen zijn, wordt getekend door afstand. Door korte telefoongesprekjes met weidse tussenpozen zonder bereik. En tegelijk is er een intimiteit die dwars door de afstand heen voelbaar is. De vertrouwelijkheid van een gedeeld verleden van teruggeworpen zijn op elkaar, met een alcoholische moeder en afwezige vader, en een heden waarin patronen zich herhalen of dreigen te herhalen.

De film toont de zussen en de pasgeboren Inaya zelden met anderen, maar wel nadrukkelijk in hun eigen omgeving, die niet zelden symbolisch aandoet. Alsof ze zelf ook als schepen een koers moeten vinden tussen stromingen en obstakels die hen soms hardnekkig de verkeerde kant op dreigen te sturen.

Credits
Regisseur
Geluid
  Ainara Esparza,
  Jérémie Halbert
Muziek
  Amine Bouhafa
  Amine Bouhafa
World Sales
  The Party Film Sales
  The Party Film Sales
Screening copy
  The Party Film Sales
  The Party Film Sales

Video's