InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
The Missing Picture
Over IDFA
Archief
The Missing Picture
IDFA 2018

The Missing Picture

L'Image manquante
Rithy Panh
Cambodja, Frankrijk
2013
90 min
n.v.t.
Festival history

Halverwege je leven komen de beelden uit je jeugd terug, vertelt Rithy Panh in zijn veelbekroonde autobiografische documentaire. Nu hij de vijftig nadert, wordt zijn geest overspoeld door herinneringen aan de periode tussen zijn dertiende en zijn zeventiende, toen hij en zijn familieleden door Rode Khmersoldaten uit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh werden verjaagd en tewerkgesteld op het platteland. Binnen vier jaar bezweken zijn ouders, zijn zus en zijn nicht. Zoals tienduizenden Cambodjanen, die door hun stadse afkomst of ‘intellectuele’ beroep niet pasten in de plattelandsutopie van de Communistische Partij, werd het hun lot te dienen als mest voor de rijstvelden.

Panh verbeeldt deze geschiedenis in een reeks diorama’s met figuurtjes die we aan het begin van de film gemaakt zien worden uit dezelfde kleigrond die zoveel levens verzwolg. Terwijl een stem passages uit Panhs boek The Elimination voordraagt, groeien die kleipoppetjes uit tot personages van vlees en bloed. Zo creëert Panh de beelden die ontbreken in de archieven; die bevatten alleen nog propagandamateriaal en bewaren geen herinnering aan het leven, lijden en sterven onder een onmenselijk bewind.

TV5MONDE is sponsor van alle Franstalige producties op IDFA 2018. Kijk voor meer Franstalige, Nederlands ondertitelde documentaires op TV5MONDE.

Credits
Regisseur
World Sales
  Playtime
  Playtime
Nederlandse distributie
  Contact Film Cinematheek
  Contact Film Cinematheek
Screening copy
  Contact Film Cinematheek
  Contact Film Cinematheek

Video's

Images

0
1