InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
A Comedian in a Syrian Tragedy
Archief
A Comedian in a Syrian Tragedy
IDFA 2019

A Comedian in a Syrian Tragedy

Rami Farah
Frankrijk, Denemarken, Syrië, Jordanië, Noorwegen, Qatar
2019
95 min
Wereldpremière
Festival history

De politieke opinies van Fares Helou, een van de bekendste film- en televisieacteurs in Syrië, wegen zwaar voor het regime van Assad. Dat hij in 2011 zich aan de zijde van de pro-democratische demonstranten schaarde was niet zonder betekenis. Om hem aan de kant van de regering te krijgen, bestoken de hoogste ambtenaren van het dictatoriale regime hem ten eerste met opzichtig eerbetoon, en ten tweede met verhulde dreigementen.

Vrezend voor zijn leven en de veiligheid van zijn familie, verlaat Helou het land. Maar zodra hij met zijn familie in Parijs neerstrijkt, begint de pijn van de ballingschap, die zich manifesteert in een dagelijkse, obsessieve behoefte in contact te blijven met Syrië en een manier te vinden om iets bij te dragen.

Voor Fares Helou betekent zijn ballingschap ook dat zijn sterrenstatus nu alleen nog op het internet en via social media voortleeft. Terwijl de familie probeert haar weg te vinden in een volkomen nieuwe omgeving en cultuur, wordt de behoefte om trouw te blijven aan de droom van een vrij en democratisch Syrië een kwestie van integriteit, een existentiële queeste.

Credits
Regisseur
Production
  Lyana saleh,
  Cindy Le Templier namens SHASHAT Multimedia Productions ,
  Signe Byrge Sørensen
Sound Design
  Henrik Garnov
  Henrik Garnov
Music
  Dima Orsho
  Dima Orsho
Screening copy
  Final Cut for Real
  Final Cut for Real
World Sales
  Final Cut for Real
  Final Cut for Real
Involved TV Channel
  Al Jazeera Documentary Channel,
  DR
  Al Jazeera Documentary Channel,
  DR