InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Het Documentaire Paviljoen is officieel geopend!
Nieuws
Het Documentaire Paviljoen is officieel geopend!

Het Documentaire Paviljoen is officieel geopend!

Algemeen
zaterdag 16 maart
Door Staff

Het Documentaire Paviljoen moet een nieuwe ontmoetingsplek voor publiek, filmmakers, talent en scholieren worden, waar het bloeiende documentairegenre gevierd wordt: van creatieve films op het grote doek tot immersieve werken en installaties, van workshops en debatten, tot schoolvoorstellingen. Makers uit alle hoeken van de wereld kunnen zich hier laten zien en lokaal talent krijgt een wereldwijd platform. Op die manier hoopt het paviljoen een plek te worden waar documentairekunst in al haar facetten bezoekers weet uit te dagen en te inspireren.  

Publieke programmering van start

Na de openingsweek staan er vanaf 3 april iedere woensdag, vrijdag en zondag publieke voorstellingen op de agenda. Tijdens het festival ligt de focus op een onafgebroken stroom van nieuwe films en projecten die hun première bij IDFA beleven en daarna over de wereld uitwaaieren. In het paviljoen krijgen programma’s daarentegen meer ademruimte en worden ze vaak samen met partners ontwikkeld, of dit nou jonge gastcuratoren zijn of culturele instellingen en collectieven zoals het Stedelijk Museum en DARKMATTER. Op die manier kan er een plek ontstaan voor onverwachte ontmoetingen en culturele uitwisselingen, waar verschillende verhalen, visies en disciplines samenkomen en elkaar aanvullen en versterken.

Daarnaast zal er ook ruimte zijn voor workshops, masterclasses, residenties, netwerkbijeenkomsten en praatprogramma’s – zowel voor talent en ervaren professionals uit de documentaire-industrie. Educatie zal aanvullend een belangrijk speerpunt vormen, met zowel bijeenkomsten voor docenten als schoolvoorstellingen voor leerlingen.

Een nieuwe visuele stijl

Het Paviljoen opereert dus onder de vleugel van IDFA, maar verhoudt zich op een andere manier tot Amsterdam dan het festival. Zo sluit het meer aan bij het ritme en de jaaragenda van de stad. Dit onderscheid wordt duidelijk gemaakt door een nieuwe visuele stijl – die wij gister trots presenteerden – waar we grafisch ontwerper Sherida Kuffour voor in de arm namen. Centraal in haar benadering voor het ontwerp is de viering van de diversiteit aan programma’s en onderwerpen die in het paviljoen aan bod zullen komen. Dit heeft ze terug laten komen in een terugkerend visueel motief met een refractie- of ‘shutter’-effect, gebaseerd op het licht dat door de lens van een camera valt. Het resultaat is een cinematografische stijl die veelvuldig in onze uitingen terug zal komen.

Omgedoopte ruimtes

Niet alleen de visuele identiteit krijgt een nieuw jasje, ook binnen in het gebouw hebben de verschillende ruimtes een nieuwe bestemming gekregen. Zo hebben we de bioscoopzaal, uitgerust voor filmvertoning en nagesprekken, waar zeventig man plaats kunnen nemen, omgedoopt tot ‘De Spiegel’. Daarnaast vind je er Het Podium, een multifunctionele ruimte, die je om kan toveren tot debatcentrum, TV Studio, een podium voor performancekunst, en meer. De Salon, voorheen de Franse zaal, is een prachtige, statige ruimte geworden, uitgerust voor inspiratiesessies, workshops, brainstorms en vergaderingen. Ten slotte biedt De Foyer, de ruimte die je binnenkomt vanaf het bordes, mogelijkheden voor recepties of de ontvangst van een evenement.

Deze week staat dus nog volop in het teken van de officiële opening, maar de reguliere programmering volgt al snel. Houd onze agenda in de gaten, en schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden.