InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA's publieksfavoriet langer te zien op NPO2 en 2Doc
Nieuws
IDFA's publieksfavoriet langer te zien op NPO2 en 2Doc

IDFA's publieksfavoriet langer te zien op NPO2 en 2Doc

Algemeen
vrijdag 15 maart
Door Staff

Afgelopen zondag won tijdens de Academy Awards de indringende documentairefilm 20 Days in Mariupol van AP-journalist Mstyslav Chernov een Oscar voor Beste Documentaire. De film gooide eerder al hoge ogen tijdens IDFA 2023, waar het de NPO Audience Award won.

De film is een onverbloemd verslag van de onwerkelijk wrede Russische inval in de Oekraïense stad Marioepol. Met uiterste moeite wist Chernov en zijn team de schokkende en inmiddels iconische beelden uit de van internet en elektriciteit verstoken stad te versturen. Door de bombardementen zijn de beelden schokkerig, maar kraakhelder. In voice-over geeft Chernov zacht sprekend commentaar over zijn emoties bij de twintig dagen die deze doodgewone stad in een kapotgeschoten ruïne veranderden.

Hoewel hij al eventjes op 2Doc en NPO2 te zien was, heeft de omroep de documentaire nu langer beschikbaar gemaakt om te kijken via NPO Start en de 2Doc-website. Kijkplezier kunnen we vanwege de materie niet wensen, maar een aanbeveling om hem te gaan zien wel.