InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Verklaring van IDFA en artistiek directeur over de openingsavond
Nieuws
Verklaring van IDFA en artistiek directeur over de openingsavond

Verklaring van IDFA en artistiek directeur over de openingsavond

Algemeen
vrijdag 10 november
Door Staff

IDFA is de vele vrienden en collega's uit de Joodse gemeenschap in Amsterdam en van over de hele wereld, uit Israël, uit Palestina en uit vele andere plaatsen, zeer dankbaar dat zij in de afgelopen 24 uur, na het verrassingsprotest dat plaatsvond op onze openingsavond en de kwetsende slogan die door de demonstranten op een spandoek was geschreven, de hand hebben gereikt naar IDFA, dat zij hun zorgen en de pijn die zij voelden, hebben geuit.

Onze missie is het creëren van een veilige en open plek voor het maatschappelijk debat, voor het uitdragen van vrijheid, democratie en rechtvaardigheid en om te laten zien hoe complex de kijk op de wereld en de mensheid is. Onze missie en onze bedoelingen zijn het tegenovergestelde van iemand kwetsen of een onveilig gevoel geven. De betreffende slogan staat niet voor wie we zijn en we onderschrijven hem op geen enkele manier. Het spijt ons oprecht dat dit voor velen kwetsend was. 

Net als elke culturele instelling probeert IDFA respectvol en van waarde te zijn. Dat is echter niet makkelijk in het huidige politieke klimaat. We hebben in alle oprechtheid gekozen voor een open benadering met respect voor iedereen en voor elke pijn. IDFA wil een veilig platform bieden voor alle stemmen. Dit is een benadering die moeilijk en risicovol is, en geen enkele partij volledig tevreden kan stellen. Wij geloven echter dat dit noodzakelijk is, en dat dit de taak van een documentaire filmfestival is. We hebben een extreme maand gehad, met berichten over het aantal doden die het nieuws beheersten. Verschillende krachten oefenden druk uit voor een meer uitgesproken standpunt dat zou kunnen leiden tot het marginaliseren van de pijn van de ander. IDFA’s artistiek directeur Orwa Nyrabia heeft de afgelopen maand vaak over deze keuze gesproken en geschreven. Ook op het podium tijdens de openingsavond waar hij als volgt op terugkijkt: 

 Artistiek directeur Orwa Nyrabia: “During the opening night, I spoke on stage about this open position. I said that during such dark times a festival is necessary, and a festival proves its worth by providing that missing safe space for everybody, for a serious and responsible civic debate through the art of film. I repeated that everybody is welcome here within the lines of respecting the other. As I was moving to the next part of the event, I heard chants from the balcony, and people took the stage. The slogan written on the banner held by the young protesters, which later was reported as very visible to the audience but not to me on stage, is a triggering statement and an offensive declaration for many, regardless of who carries it. It does not represent IDFA, and was and will not be endorsed. I apologize for not paying attention to the banner in the moment. I clapped to welcome freedom of speech, and not to welcome the slogan. I only learned about the slogan on the banner from the team as I went backstage when the opening film started.” 

Wat betreft de leus erkent IDFA volledig dat deze kwetsend is. We willen dan ook onze oprechte excuses maken voor de manier waarop dit is gebeurd. De leus wordt door verschillende partijen op tegengestelde wijzen gebruikt. Wij zijn echter van mening dat deze leus op geen enkele manier en door niemand meer gebruikt mag worden. IDFA onderschrijft deze dan ook niet. Wij accepteren geen enkele rechtvaardiging voor geweld, massamoord, collectieve wraak, ontmenselijking, onderdrukking, militarisering, onrechtvaardigheid ongeacht door wie of tegen wie. We zijn fel gekant tegen het bekijken van de geschiedenis vanuit een perspectief, het simplificeren van menselijke tragedies of het over een kam scheren van mensen . IDFA respecteert en koestert het menselijk leven. Elk menselijk leven.