Nieuws

  Filter
  Categorie
  Resultaten(537)

  Scorsese's 2e Bob Dylan-documentaire op IDFA Special

  Dit evenement is helaas UITVERKOCHT - Op dinsdag 11 juni in Tuschinski schijnt Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese nieuw licht op de legendarische muzikant, met een kijkje achter de schermen bij Dylan's freewheeling '75/'76-tour door Amerika in roerige tijden. De film - deels documentaire, deels concertfilm, deels koortsdroom – is een Netflix-productie en op 11 juni eenmalig in Amsterdam op het grote doek te zien in Tuschinski, tegelijk met 39 andere steden. Een wereldwijde avant-première voor een wel heel speciale IDFA Special. Koop nu je tickets.

  IDFA's jaarverslag 2018 online

  We kijken terug op de 31e editie van IDFA. Graag delen we onze ideeën, gedachten, feiten en cijfers met je. Bekijk IDFA's jaarverslag 2018 nu online.

  WK Vrouwenvoetbal Filmspecial: Freedom Fields

  Kom op zaterdag 8 juni om 20.00 uur het nationale damesvoetbalelftal van Libië aanmoedigen bij de vertoning van Freedom Fields. Op een wel heel bijzonder locatie, de indoor voetbalzaal Cluppi, zie je in deze krachtige documentaire hoe de vrouwen het opnemen tegen maatschappelijke verwachtingen, in een land waar hun sport verboden is.

  IDFA en IFFR roepen op tot onmiddellijke vrijlating van filmmaker en festivaldirecteur Min Htin Ko Ko Gyi (Myanmar)

  Vandaag roepen IDFA en IFFR samen op tot de onmiddellijke vrijlating van de gevangen genomen filmmaker en festivaldirecteur Min Htin Ko Ko Gyi uit Myanmar. We vragen je dringend onze verklaring te lezen en te ondertekenen.

  Regisseur Pieter Verhoeff overleden

  Regisseur Pieter Verhoeff is woensdagavond op 81-jarige leeftijd overleden. Verhoeff regisseerde niet alleen veel fictie films waarvoor hij diverse malen werd onderscheiden maar ook documentaires als Namens... De bond en de achterban (On Behalf of... The Union and Its Members) (1973) en Alles komt ergens van (Everything Has a Reason) (2003) die beiden te zien waren tijdens IDFA. Samen met bedenker en scenarist Gerben Hellinga regisseerde Verhoeff tevens een van de eerste pseudo-documentaires Rudy Schokker huilt niet meer (1972). Verhoeff maakte ook geregeld actief deel uit van het festival. Een aantal jonge filmmakers schreef in 1995 onder leiding van hem een scenario voor een documentaire en in 2010 reikte Verhoeff als juryvoorzitter de IDFA Award for Dutch Documentary uit aan Position Among the Stars van Leonard Retel Helmrich. Verhoeff was verder een trouw en fervent bezoeker van IDFA samen met zijn partner en voormalig IDFA Office manager Hanneke Heeremans. We herinneren Pieter als een bijzonder genereus, betrokken, bevlogen en kritisch mens èn filmmaker die - zoals hij zelf aangaf - de “werkelijkheid te lijf ging met een poëtisch raster om zodoende de waarheid te achterhalen”.

  Roy Seerden kiest: 9x films over de nacht

  Vrijheid, kwetsbaarheid en eenzaamheid: filmmaker Roy Seerden kiest voor IDFA 9 films over gevoelens die de nacht oproept, of: waarvoor alleen ’s nachts plaats lijkt te zijn. Je kunt ze hier bekijken, in IDFA's online collectie.

  Kunstschooldagen 2019: IDFA & Movies That Matter

  28 en 29 maart is het weer tijd voor de Kunstschooldagen!

  Cinema De School x IDFA: drie filmavonden in april

  IDFA en De School presenteren drie bijzondere filmavonden. Wereldsteden in de nacht bepalen de sfeer in de films die we voor je uitkozen. Op 10, 17 en 24 april in De School in Amsterdam.

  Films en projecten inzenden voor IDFA 2019

  Vanaf nu kun je je documentaire of interactieve/immersieve project inzenden voor de 32ste editie van IDFA. Deze vindt plaats van 20 november t/m 1 december 2019.

  EYE’s Shell Shock toont de documentairemaker als therapeut

  Hoe verbeeld je een oorlog? De films in EYE’s Shell Shock-programma laten niet het slagveld zien, maar geven ruimte aan de angst, woede en verwarring die erop volgt. Documentairemakers gebruiken methodes om traumatische ervaringen terug te halen, en misschien zelfs middels hun films te verwerken. Zo ontstaat een bijzondere rol: de filmmaker als therapeut.

  12345...102030405054