Nieuws

  Filter
  Categorie
  Resultaten(608)

  Een filmfestival in tijden van Corona

  • Nieuws
  • 1 juli 2020
  • Cees van 't Hullenaar

  De afgelopen maanden vond het ene na het andere filmfestival zichzelf noodgedwongen opnieuw uit. Sommige zijn volledig virtueel gegaan, andere hebben een tussenvorm gevonden of zijn afgeblazen. Wat zijn de plannen van IDFA, en welke afwegingen heeft het belangrijkste documentaire festival ter wereld gemaakt?

  Plannen voor IDFA 2020 bekend

  IDFA 2020 is volop in voorbereiding. Als gevolg van de coronacrisis vindt er een speciale editie plaats waarin bioscoop- en virtuele vertoningen worden gecombineerd.

  IDFA presenteert het scholierenprogramma van 2020

  In 2019 brachten ruim vijftienduizend (!) leerlingen een bezoek aan IDFA en ook dit jaar is er weer een speciaal programma samengesteld voor het primair- en voortgezet onderwijs. Ook het mbo krijgt weer een eigen programma.

  IDFA Special: Bloody Nose, Empty Pockets (online evenement)

  Je kunt nu je ticket kopen of inloggen bij de allereerste online IDFA Special. Op 1 juli kijken we de film Bloody Nose, Empty Pockets, een van de documentairehits van Sundance en de Berlinale. De film wordt ingeleid door IDFA's artistiek directeur Orwa Nyrabia. Na afloop vindt er een gesprek plaats tussen filmjournalist Dana Linssen (o.a. NRC, De Filmkrant) en filmmakers Bill Ross en Turner Ross. Je kunt vragen stellen via de chatbox. Heb je al een ticket? Je krijgt dan op 1 juli vanaf 20:00 toegang tot de livestream via deze pagina. Log hieronder in met je MyIDFA-account.

  Een statement van IDFA tegen racisme

  De Black Lives Matter-beweging zette de strijd tegen racisme de afgelopen weken wereldwijd op de kaart. Ook wij zijn bij onszelf te rade gegaan over onze rol in dit geheel. Lees ons volledige statement hieronder (in het Engels).

  IDFA in Kriterion: Talking About Trees

  Elke maand draait Kriterion in Amsterdam één van de beste documentaires uit de selectie van IDFA 2019. Op 21 juni zie je er Talking About Trees.

  IDFA Meets Bo Hanna: Complex Realities

  IDFA Meets gaat online! Op 28 mei kijken we samen met gastcurator Bo Hanna de short I Signed the Petition, gevolgd door een nagesprek met special guests Tessa Boerman en Natascha van Weezel.

  Nieuw talentontwikkelingsprogramma IDFA Project Space van start in juni

  Met trots presenteren we IDFA Project Space, ons nieuwe programma voor talentontwikkeling. Het programma biedt filmmakers uit onder andere de IDFA Competition for First Appearance, het IDFA Bertha Fund en IDFAcademy professionele en creatieve begeleiding. Zo ondersteunen we onze alumni het hele jaar door. Voor de eerste fase van het programma zijn tien internationale teams met filmmakers geselecteerd. Begeleiding wordt onder anderen verzorgd dor Karim Aïnouz, Signe Byrge Sørensen, Alan Berliner, Emma Davie, Maite Alberdi, Gladys Joujou, Ollie Huddleston, en Jesper Osmund.

  Barsten in het paradijs

  • Nieuws
  • 8 mei 2020
  • Margreet Fogteloo & Xandra Schutte

  Voor de Dag van Europa heeft De Groene Amsterdammer samen met IDFA zes documentaires geselecteerd. Tezamen vertellen ze het verhaal over het oude continent dat worstelt met recente problemen. Het is in de ogen van vluchtelingen nog steeds een paradijs, waar veiligheid, vrijheid en geluk te vinden is. Maar in politiek en economisch opzicht is het een paradijs dat barsten vertoont.

  Dien vanaf 1 juni je plan in voor de tweede editie van Videoland Academy

  Update 11 mei 2020: De data zijn gewijzigd, je kunt je plan indienen van 1 juni t/m 15 juli – Om juist in deze tijd nieuw filmtalent aan te moedigen en te ondersteunen, vervroegt Videoland Academy de tweede editie van hun talentprogramma. Makers van fictie en documentaire kunnen van 1 juni t/m 15 juli 2020 hun voorstel insturen met als thema Familie (voor documentaireseries) of Modern Fantasy (voor fictiefilms). Wie worden geselecteerd, krijgen inhoudelijk en financieel steun voor het ontwikkelen van hun idee.

  12345...102030405061